Grafisch ontwerp

De 3 soorten papier op basis van de herkomst van de pulp

De 3 soorten papier op basis van de herkomst van de pulp

Er bestaan verschillende soorten papier, maar wat zijn nu juist de verschillen? Het onderscheid wordt reeds gemaakt bij het maken van de pulp. Hout bestaat uit vezels en lignine, we hebben voornamelijk de vezels nodig om papier te maken. Hieronder vindt u de drie verschillende manieren waardoor men de vezels kan bekomen.

1.    Houthoudend papier

Wanneer we spreken over houthoudend papier, wordt er eigenlijk gewezen op de aanwezigheid van lignine in de pulp. De vezels bij houthoudend papier worden mechanisch ontsloten, dit betekent dat de vezels als het ware gemalen worden. Hierdoor worden de vezels korter en dus ook zwakker. Er blijft wel nog lignine achter in de pulp. Lignine is het bestanddeel dat verantwoordelijk is voor de vergeling van papier. Over het algemeen kunnen we dus stellen dat houthoudend papier minder wit is dan de houtvrije soorten.

2.    Houtvrij papier

De vezels bij houtvrij papier worden chemisch ontsloten. Dit betekent dat de pulp slechts weinig lignine zal bevatten. Dankzij deze manier worden de vezels niet gebroken of verkort, de vezels zijn dus langer en ook sterker

Bij beide papiersoorten wordt de pulp gebleekt om de lignine zo goed als mogelijk te verwijderen. Vroeger werd dit met behulp van chloor gedaan, maar tegenwoordig komt dit zo goed als niet meer voor. Nu wordt er gewerkt metECF (Elementair Chloorvrij) en TCF (Totaal Chloorvrij).

3.    Gerecycleerd papier

U hoort het al in de naam zelf, deze papiersoort bestaat dus grotendeels uit gerecycleerd papier. Vaak wordt gedacht dat dit papier eerder een grijze kleur heeft. Wat velen niet weten, is dat gerecycleerd papier dezelfde witte tint als nieuw papier kan hebben.

Er zijn drie verschillende soorten oud papier die we kunnen onderscheiden:

Pre Consumer Waste

Zoals de naam het zelf zegt komt dit afval rechtstreeks van de machines die het papier en karton maken. Het afval komt uit de productie, en heeft de consument dus nog niet bereikt. Een andere benaming hiervoor is “mill broke”, dit afval komt met andere woorden de papierfabriek niet uit. De grondstoffen worden op een verantwoorde manier opnieuw gebruikt.

Post Industrial Waste

Post Industrial Waste is afval dat uit de industrie komt. Hierbij denken we aan afval van bijvoorbeeld drukkerijen, of snijafval van een papiergroothandel. Omdat dit papier niet vervuild is, is het zeer geschikt voor hergebruik.

Post Consumer Waste

Als laatste hebben we het ingezamelde huishoudelijk papier en karton. Ook dit papier is geschikt voor hergebruik, er moet echter wel rekening mee gehouden worden dat dit papier vaak bedrukt is. Post Consumer Waste levert de laagste kwaliteit op van deze drie soorten.

Heeft u nood aan advies bij uw keuze voor grafisch drukwerk?

Publi4U kan u helpen bij uw keuze voor geschikt drukwerk. Contacteer ons via het nummer 056 32 32 01 of vul ons contactformulier inContacteer Tom Website / Webshop nodig? Bel Tom voor een vrijblijvende afspraak 056 32 32 01