Internet marketing

Domeinnamen extensies: hoe wordt een domeinnaam opgebouwd?

Domeinnamen extensies: hoe wordt een domeinnaam opgebouwd?

Door een domeinnaam te registreren heeft u een jaarlijks gebruiksrecht op die domeinnaam, maar kan dus niet als eigendom gekocht of beschouwd worden.

Domeinnaam extensie

Een domeinnaam extensie, ook wel gekend als topdomein, is het uiterst rechtse gedeelte van een domeinnaam. De extensie van onze website is dan de "be" in "www.publi4u.be". Er bestaan heel wat verschillende domeinnaam extensies (zo’n pakweg 250), gaande van commerciële tot (niet verplichte) landgebonden extensies.

Wereldwijd kan u bijvoorbeeld wel een ”.be” domeinnaam registreren zonder dat u in België woont of uw bedrijf  daar een maatschappelijke zetel heeft. De extensie “.be” is gebaseerd op een 2-letterige ISO landencode. Een extensie is mogelijk vanaf 2 karakters.

U kan gelijk welke domeinnaam aanvragen zolang de karakters maar tussen de 3 en maximum 63 karkaters lang zijn. De combinatie mag bestaan uit letters van a tot z, een streepje of zelfs een cijfer van 0 tot 9.

De extensie van uw domeinnaam kan zeker een belangrijke rol spelen als het gaat om zoekmachine optimalisatie (SEO). Het is dus bijvoorbeeld aangeraden als u een Belgisch bedrijf hebt die ook enkel producten en diensten voor België heeft om de extensie “.be” te geven.

Er is natuurlijk een verschil in hoe hoog een extensie scoort afhankelijk van het land. Maar wat als u graag een website zou laten registreren voor zowel Belgische bezoekers (nederlandstalig) en Nederlandse bezoekers? Dan is een domeinnaam extensie zoals “.eu” wel een goed idee om hoog te scoren in de zoekmachines zowel in Nederland als in België.

Er is wel een uitzondering met  “.EU” domeinextensies zijn het enkel inwoners en bedrijven met een registratie binnen de EU die zo’n extensie kunnen aanvragen. Wel is het ook door iedereen binnen de EU aan te vragen, zowel bedrijven als particulieren. Het beheer van een “EU” domein is in de handen van het EURid (The European Registry of Internet Domain Names).

Een volgend voorbeeld van een domeinnaam extensie is de “.net”,  deze generieke naam staat voor “Network” en zoals je kan verwachten wordt deze extensie vaak door grote bedrijven aangekocht. Maar zoals alle extensies kan iedereen een “.net” extensie aanvragen, zowel consumenten als bedrijven.

Een “.com” extensie geeft aan dat de domeinnaam gekoppeld is aan een commerciële organisatie of bedrijf. Deze extensie was feitelijk bedoeld voor enkel Amerikaanse bedrijven, maar andere landen kunnen ook kiezen voor een “.com” extensie wanneer het om een internationaal land gaat.

Laat uw domeinnaam registeren!

Om op een duidelijke en budgetvriendelijke wijze online te communiceren schakel dan Publi4u in om uw website te bouwen. Wij laten onmiddellijk de domeinnaam voor uw bedrijf registreren zodat u zich niet druk hoeft te maken over het feit of iemand al dan niet uw domeinnaam zal inpalmen.  Vul ons contactformulier in of geef een seintje via 056 32 32 01.


Contacteer Tom Website / Webshop nodig? Bel Tom voor een vrijblijvende afspraak 056 32 32 01