Website

Principes voor een doeltreffend webdesign

Principes voor een doeltreffend webdesign

Een fantastische gebruikservaring telt!

Sterke gebruiksvriendelijkheid of usability is een must. Eenvoud betekent niet automatisch dat iets niet stijlvol kan zijn. Alles wat op de website komt, moet ten dienste van de gebruiker zijn. Het begrip 'usability' is zeer sterk in de internetwereld. Deze usability heeft te maken met de efficiëntie, de effectiviteit en de tevredenheid bij de bezoeker:

  • efficiëntie: gebeurt hetgeen de bezoeker tot doel heeft in een aanvaardbare tijdspanne?
  • effectiviteit: bereikt de bezoeker wel zijn doel? Krijgt hij een antwoord op z'n vraag?
  • tevredenheid: krijgt de bezoeker een leuk gevoel wanneer hij doorheen de site bladert?

Het F-patroon

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen hun computerscherm scannen naar informatie via het F-patroon, nl. een patroon van de letter F. Het merendeel van de surfers kijken naar de content bovenaan en links op hun scherm, de rechterkant krijgt veel minder aandacht. Pas de positie van uw content dan ook aan aan dit F-patroon. Websites die goed ontworpen zijn zullen probleemloos het natuurlijke gedrag van hun gebruikers volgen en hun informatie presenteren in volgorde van belangrijkheid (van links naar rechts en van boven naar beneden).

Ga voor een rasterlay-out

Plaats uw content niet op willekeurige plaatsen maar maak gebruik van rasters om deze in kolommen en boxen in te delen. Een rasterlay-out zorgt ervoor dat uw website gestructureerd en gebalanceerd aanvoelt.

Duidelijke leesbaarheid

Fonts zoals Arial, Verdana en Sans Serif zijn het makkelijkst leesbaar op een beeldscherm. De ideale grootte is 16 px. Indien u toch voor een ander font kiest, moet u ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is tussen de letters zelf.

Hou u aan het maximum van drie verschillende fonts in drie verschillende groottes om uw webdesign gestroomlijnd te houden.

Heldere communicatie

Surfers willen snel informatie vergaren. Het is dus zeer belangrijk om duidelijk te communiceren en de informatie helder en gestructureerd aan te bieden: zorg voor informatieve tussentitels, de nodige vette tekst en opsommingstekens waar nodig.

Korte laadtijd van de webpagina's

Een website die traag laadt, is nergens goed voor! Het enigste wat u hiermee bereikt, zijn frustraties bij de sitebezoeker. Enkele tips om de laadtijd van uw webpagina's te verkleinen: optimaliseer de afbeeldingsgrootte, combineer code in een centraal CSS- of JavaScript-bestand, maak gebruik van caching, enz.

Mobiele gebruiker mag niet vergeten worden

De moderne surfer raadpleegt het internet niet enkel meer via een vaste computer, maar steeds vaker via z'n smartphone of tablet. Dit betekent dat uw website ook optimaal moet weergegeven worden op elk toestel, ongeacht de schermgrootte. Een goede oplossing om rekening te houden met mobiele gebruikers is een responsive webdesign. Responsieve websites passen zich automatisch aan aan het scherm waarop het wordt weergegeven.

Een website nodig met een doeltreffend webdesign?

Aarzel niet om ons webdesignbureau te contacteren via 056 32 32 01 of om ons contactformulier in te vullen. Met plezier helpen we u graag verder!


Contacteer Tom Website / Webshop nodig? Bel Tom voor een vrijblijvende afspraak 056 32 32 01