Website

Over webhosting en domeinnamen

Over webhosting en domeinnamen

Webhosting, verhuren van internetruimte

Wat is webhosting?

Webhosting verwijst naar het verhuren van ruimte op het internet voor het opslaan van informatie, video's, afbeeldingen en data. Op deze ruimte kan u dus uw website plaatsen.

Een hostingbedrijf ('host' is de Engelse term voor gast) is in feite gastheer van uw site want hij zorgt ervoor dat uw website via het internet toegankelijk is door deze op een server te plaatsen.

Veelal wordt hosting aangeboden in combinatie met een domeinnaam en een mailadres (soms zelfs meerdere mailadressen).

Wat is een server?

Een server kunnen we zien als een soort van computer waarop websites of andere apps draaien die door meerdere computers via een lokaal netwerk of het internet kan worden opgeroepen.

Wanneer we het hebben over een server voor websites spreken we over webservers. De server ontvangt een verzoek om een internetpagina, verwekt deze aanvraag en stuur de aangevraagde pagina terug naar de bezoeker van de site.

Soorten webhosting

Free hosting

Zoals het woord 'free' zegt, is deze webhostingvorm gratis. Vaak eisen aanbieders in ruil voor deze free hosting dat men advertenties op de site plaatst

Virtual of shared hosting

Virtual of shared hosting wordt vaak aangeduid als een hostingpakket. Bij het kopen van zo'n pakket huurt u een hoeveelheid ruimte op de server terwijl anderen die ook een hostingpakket hebben deze server ook gebruiken.

Een hostingpakket is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal diensten die gezamenlijk worden aangeboden zoals domeinnaam

Resellerhosting

Resellerhosting biedt u heel wat ruimte aan die u kunt verdelen in kleinere hostingpakketten.

Dedicated hosting

Dankzij dedicated hosting beschikt u over een eigen server waarbij het hostingbedrijf zelf verantwoordelijk is voor de hardware (= server) en u voor de software (= programma's die op die server draaien).

Deze vorm van hosting is zeer geschikt voor grote sites zoals bijvoorbeeld webshops.

Domeinnaam, een uniek internetadres

Domeinnaam kiezen

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam kunnen we zien als een uniek internetadres dat omgezet wordt naar een IP-adres zodat de juiste site op het scherm verschijnt. Dit is het nummer waarmee elke computer op het internet is aangesloten. IP-adressen zijn echter moeilijk te onthouden en dat is net de reden waarom de domeinnamen zijn ontstaan.

Welke domeinnaam kan ik kiezen?

Een unieke domeinnaam kiezen is niet evident gezien op het net al heel wat domeinnamen geclaimd zijn. Om de juiste domeinnaam te kiezen dient u rekening te houden met volgende zaken:

  • de domeinnaam moet kort en krachtig zijn
  • men moet het gemakkelijk kunnen onthouden
  • een zin is mogelijk maar vermijd te lange zinnen
  • doe de : is de domeinnaam duidelijk voor luisteraars zonder dat elke letter moet gespeld worden
  • ga voor de beste domeinnaamextensies (landextensies zoals .be en .nl of generieke extensies zoals .com en .website)

Een website nodig die u zelf kan beheren?

Aarzel niet om ons webdesignbureau te contacteren via 056 32 32 01 of het contactformulier in te vullen. Het #company#-team zal met groot enthousiasme uw project omarmen!

 

 


Contacteer Tom Website / Webshop nodig? Bel Tom voor een vrijblijvende afspraak 056 32 32 01