Website

Muziek plaatsen op uw website: SABAM verplichtingen

Muziek plaatsen op uw website: SABAM verplichtingen

Muziek gebruiken op uw website, let op voor Sabam

Eerst en vooral is het af te raden om muziek op uw website te gebruiken, laat staan een intro met muziek. Veelal gebeurt het dat mensen tijdens hun werk rond surfen of dat mensen luisteren naar muziek terwijl ze aan het surfen zijn. Niks is dan vervelender dan op een website te komen met muziek. U beslist toch om muziek op uw website te plaatsen, let dan goed op als het om een auteursrechterlijk bescherm muziek werk gaat.

Wie heeft toelating nodig van SABAM voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken?

De fysieke of rechtspersoon die de website uitbaat is verantwoordelijk voor het aanvragen van toelating tot het on-linegebruik van auteursrechtelijk beschermde werken.

Wanneer is een auteursrechtelijke toelating vereist?

Bij elk gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken is toelating vereist. Zelfs indien een auteur of componist niet bij een auteursvereniging zoals SABAM is aangesloten is de rechtstreeks toelating van de auteur of componist nodig.

Heb ik toelating nodig indien ik muziekwerken, die niet meer beschermd, zijn op mijn website wenst te gebruiken?

Er zijn geen auteursrechten meer verschuldigd indien de auteur reeds 70 jaar overleden is. Let wel, een vertaling of bewerking van een werk kan wel nog auteursrechtelijk beschermd zijn. Om een bewerking uit te voeren van werken uit het publiek domein is wel nog auteursrechtelijke toestemming nodig.

Kan ik slechts enkele seconden of maten van een muziekwerk laten horen zonder toelating te vragen?

Neen, u heeft toelating nodig vanaf het muziekwerk herkenbaar wordt aangeboden, ongeachte de tijdsduur van het werk.

Op mijn website wens ik een muziekwerk te laten horen om de presentatie van mijn bedrijf te versterken, bij wie moet ik toelating aanvragen?

Volgens de wet op het auteursrecht van 30/06/1994 dient u zich rechtstreeks te wenden tot de muziekuitgever van het werk die u het commerciële gebruik van het werk kan geven of verbieden in naam van de auteur, componist of in zijn eigen naam. SABAM zal u pas auteursrechtelijke toestemming geven om het werk te reproduceren of publieke mee te delen nadat deze toelating bekomen werd.

Ik wens liedjesteksten of partituren op mijn website te plaatsen, heb ik toestemming nodig?

U dient toelating te vragen aan de muziekuitgever van het werk, dit is geen bevoegdheid van SABAM.

Ik wil audiobestanden zoals MP3 via mijn website door mijn bezoekers laten downloaden.

Als aanbieder dient u uitdrukkelijke toestemming te bekomen van de muziekproducenten als ook de auteursrechtelijke toelating te verkrijgen van SABAM.

Bron: www.sabam.be


Contacteer Tom Website / Webshop nodig? Bel Tom voor een vrijblijvende afspraak 056 32 32 01