Website

Domeinnaam: Wie is de eigenaar van een domeinnaam?

Domeinnaam: Wie is de eigenaar van een domeinnaam?

.be domeinnaam whois opvragen

U typt gewoon de domeinnaam (zonder extensie .be) in de balk bovenaan deze pagina; door vervolgens de code onderaan de pagina te kopiëren krijgt u de details te zien. Het tweede blok gegevens (met als titel 'Licentienemer') bevat de gegevens over de eigenaar van de domeinnaam die u net hebt opgevraagd. Normaal weet u zo onmiddellijk wie de licentiehouder is en hoe u deze eventueel kunt bereiken (adresgegevens, telefoon, e-mail). Dit blok bevat evenwel twee velden die betrekking kunnen hebben op de naam van de licentiehouder. Deze twee velden zijn 'naam' en 'organisatie'. Beide kunnen samen ingevuld zijn, het kan echter ook dat enkel het veld 'naam' werd ingevuld.

Indien enkel het eerste veld ingevuld wordt, gaan wij ervan uit dat het een registratie op naam van een privépersoon betreft. In dit geval is natuurlijk de privépersoon dan licentiehouder of eigenaar. Als ook het tweede veld ingevuld wordt, beschouwen wij dit als een registratie op naam van een onderneming. In dit geval is het deze laatste die als licentiehouder zal worden beschouwd en niet de privépersoon wiens naam in het veld 'naam' werd ingevuld.

Wat als mijn interne webdesigner ontslag neemt?

Waarom is dit nu zo ? De hiernavolgende redenen liggen aan de basis van deze regel. De domeinnaam van de onderneming kan niet "gegijzeld" worden door een werknemer die plots vertrekt of die ontslagen wordt en die probeert om via de beherende agent de domeinnaam te transfereren, te deleten of te koppelen aan een andere website.

.be domeinnaam trade of transfer

Het beheer van de domeinnaam wordt eenvoudiger: het wijzigen van de gegevens in het veld 'naam' komt in feite neer op een verandering van eigenaar van de domeinnaam en moet dus via een 'trade domain' uitgevoerd worden. Indien echter het veld 'organisatie' is ingevuld dan kan wel een update van de 'naam' gedaan worden door de agent. Wij gaan er dan van uit dat de eigenaar (= de onderneming) dezelfde blijft maar dat enkel de verantwoordelijke binnen de onderneming wijzigt.

Een transfer kan toch doorgaan indien de 'naam' aangepast werd maar de rest van de gegevens hetzelfde blijft. Uiteraard opnieuw op voorwaarde dat het veld 'organisatie' behoorlijk werd ingevuld.


Contacteer Tom Website / Webshop nodig? Bel Tom voor een vrijblijvende afspraak 056 32 32 01