Internet marketing

Start met een goed communicatieplan!

Start met een goed communicatieplan!

Communicatieplan: wat is het en waarom is het belangrijk

Het communicatieplan

Een communicatieplan is een vereiste om effectief en dus succesvol te kunnen communiceren met uw doelgroepen. Sommige bedrijven kiezen voor een intuïtieve benadering, maar toch biedt zo'n communicatieplan een zekere houvast.

Waarom een communicatieplan opstellen

Een groot voordeel hebben we reeds hierboven vermeld, nl. het bieden van een houvast. Dankzij een goed communicatieplan weet u wanneer u wat zal publiceren via welke kanalen. Maar hiernaast zijn er nog tal van andere voordelen:

  • het zorgt voor een logische samenhang van alle communicatie-uitingen
  • het helpt u prioriteiten stellen
  • het creëert orde binnen uw communicatie wanneer u met meerdere doelgroepen communiceert
  • een goed plan versterkt uw imago

Onderdelen van een communicatieplan

Een communicatieplan kan er verschillend uitzien afhankelijk van welk bedrijf het heeft opgesteld. In de meeste gevallen bevat zo'n plan volgende onderdelen (of varianten daarop).

Analyse

Elk communicatieplan start met een goede analyse zowel intern als extern. Zo kan u bijvoorbeeld nagaan hoe uw concurrenten communiceren.

Communicatiedoelstellingen

Zonder doelstelling kan u geen evaluatie uitvoeren. Bepaal dus duidelijk welke doelen u voor ogen heeft met uw communicatie. Zorg dat deze meetbaar en realistisch zijn!

Doelstellingen bepalen als onderdeel van communicatieplan

Doelgroepbepaling

Een ander onderdeel van het communicatieplan is de doelgroepbepaling waarin u duidelijk stelt tot wie u uw communicatie wenst te richten. Eens dit duidelijk bepaald is, is het eenvoudiger om uw boodschap daarop af te stemmen.

Communicatiestrategie: boodschap, middelen en planning

Eens de doelgroep en doelstellingen bepaald zijn, is het eenvoudiger om uw boodschap daarop af te stemmen. Zodra u uw boodschap heeft, kan u bepalen via welke middelen u dit tot bij de doelgroep zal brengen.

Belangrijk binnen deze communicatiestrategie is dat u een duidelijke en overzichtelijke planning maakt van wanneer u welke communicatie-activiteiten wenst uit te voeren.

Evaluatie

De evaluatie is een belangrijk onderdeel van het communicatieplan aangezien het kan nagaan of uw doelen bereikt zijn via uw communicatie. Indien dit niet het geval is, weet u dat u de communicatie-activiteiten dient aan te passen.

Nood aan een goed communicatieplan?

Communicatiespecialist #company# uit Marke is door de jarenlange ervaring uw ideale partner op vlak van zowel online als offline communicatie. Contacteer ons vrijblijvend via 056 32 32 01 of vul ons contactformulier.


Contacteer Tom Website / Webshop nodig? Bel Tom voor een vrijblijvende afspraak 056 32 32 01