Internet marketing

SEO zoekmachine optimalisatie: hoe werkt een zoekmachine

SEO zoekmachine optimalisatie: hoe werkt een zoekmachine

Hoe werkt een zoekmachine?

Een zoekmachine gaat webpagina's opzoeken en indexeren. Indexeren wil eenvoudig zeggen opnemen in haar index, haar zoekresultaten. Om dat te realiseren maakt een zoekmachine gebruik van een algoritme, een soort maatstaaf die gebruikt wordt om te bepalen welke website waardevol is voor welke zoekterm.

Robot / Spider / Crawler

Het algoritme is een stukje software dat een robot, spider of crawler wordt genoemd. Googlebot (Google), Ingrid (Ilse), Scooter (Altavista) zijn de namen van de robots van de verschillende zoekmachines.

Volgorde van de resultaten

Door de continue groei van het internet en de grote hoeveelheid informatie en websites die reeds op het internet aanwezig zijn is het moeilijk om een top positie binnen de zoekresultaten van een zoekmachine te verwerven. Elke zoekmachine heeft een eigen speciaal ranking-systeem of algoritme, om te bepalen hoe relevant en waardevol een bepaalde webpagina is. Het is niet voldoende voor een zoekmachine om websites zomaar te indexeren, elke website dient ook in verbinding te staan met een aantal zoektermen.

Algoritme van zoekmachines

De meeste zoekmachines houden sterk rekening met volgende elementen om uw website een hoge positie toe te kennen:

  • Zoekterm in de URL
  • Zoekterm in de titel
  • Zoekterm in de omschrijving
  • Zoekterm komt vaker voor in de tekst
  • Linkpopulairiteit

Zoekmachine spam

Heel wat webdesigners en webmasters maken een heel eenvoudige redenering:

Stel ik wens te scoren in de zoekresultaten van een zoekmachine met het woord "scooter". Dan maken sommige webmasters extra pagina's aan waarin ze 500 keer het woord "scooter" opnemen (of plaatsen het zoekwoord 500 keer op de indexpagina van de website), dikwijls plaatst men dan de tekst in dezelfde kleur zoals de achtergrondkleur zodat de bezoeker van de website de tekst niet te zien krijgt. In het begin heeft dit inderdaad invloed en gaan uw bezoekcijfers de eerste twee weken drastisch stijgen.

MAAR Let op: een zoekmachine gaat dit aanzien als spam door het overmatig gebruik van keywords in uw website. Dit wordt keyword stuffing genoemd en kan (zal) tot gevolg hebben dat de gehele site bestraft wordt en uit de index van de zoekmachine verdwijnt. Hierdoor zal uw website niet meer voorkomen en scoren in de zoekresultaten van de zoekmachine. Op lange termijn hebben dergelijke praktijken dus negatieve gevolgen!


Contacteer Tom Website / Webshop nodig? Bel Tom voor een vrijblijvende afspraak 056 32 32 01