Internet marketing

Kleuren beïnvloeden het online koopgedrag

Kleuren beïnvloeden het online koopgedrag

Betekenissen van kleuren

De psychologische kracht achter elke kleur is sterk! Onbewust roepen kleuren bepaalde emoties op. De marketing- en reclame-industrie maken hier al geruime tijd gebruik van aangezien het het koop- en bestedingsgedrag van klanten sterk kan beïnvloeden. Hieronder een bondige lijst van de kleuren en haar associaties.

Geel   Optimisme, jeugd, aandachtstrekker, blijdschap
Oranje   Agressief, call-to-action, plezier, vrolijkheid, gezelligheid
Rood   Energie, hartslag, urgentie
Groen   Gezondheid, groei, rijkdom, natuur, ontspanning
Blauw   Vertrouwen, veiligheid
Roze     Vrouwelijkheid, romantiek
Paars   Zacht, kalm, luxe
Zwart   Autoriteit, kracht


VOORBEELD: McDonalds gebruikt de kleuren rood en geel en wijkt hier nooit van af. De reden daarvoor is zeer simpel: de combinatie rood en geel heeft de beste uitwerking op hun omzet want mensen en vooral kinderen reageren het meest op primaire kleuren. Rood en geel stimuleren onrust (niet lang blijven stilzitten), nemen van actie én trekken de aandacht. Bovendien stimuleert de gele kleur blijdschap.

Meerdere kleuren combineren

Verschillende kleuren kan u combineren om een optimaal effect te bewerkstelligen. Er zijn verschillende kleurenschema's om combinaties van kleuren aan te duiden:

  • Monochromatisch: dezelfde kleur gebruiken maar in verschillende varianten. Dit geeft een nette look aan uw webshop
     
  • Complementair: deze kleuren hebben een contrast en staan tegenover elkaar in de kleurencirkel zoals blauw en oranje. Zo zien we een warme kleur gecombineerd met een rustige kleur
     
  • Kleuren driehoek: dit zijn de kleuren op de kleurencirkel met allen een evenwijdige afstand zodat ze samen een driehoek vormen. Hiermee kan een harmonieus geheel gevormd worden.

Kleuren hebben invloed op type shoppers

Bovenstaande kleuren hebben bovendien de unieke mogelijkheid om specifieke kopers aan te trekken. Zo zullen de kleuren rood, oranje, zwart en blauw voornamelijk impulsieve kopers (vb. fastfood, outlet winkels) aantrekken terwijl de kleuren appelblauwzeegroen en donkerblauw eerder de focus leggen op 'shoppers on a budget' (vb. banken). Roze en lichtblauw zijn dan eerder voorbehouden voor de traditionele kopers (vb. kledingwinkels)

Nood aan een webshop in de juiste kleuren?

Contacteer webdesigner #company# via 056 32 32 01 of vul ons contactformulier in. We helpen u graag verder!


Contacteer Tom Website / Webshop nodig? Bel Tom voor een vrijblijvende afspraak 056 32 32 01