Grafisch ontwerp

10 trends in het grafisch ontwerp die je zeker in de gaten moet houden!

10 trends in het grafisch ontwerp die je zeker in de gaten moet houden!

Trends worden beïnvloed door cultuur en media, verleden en heden, technologie, mode en andere industrieën. Trends komen en gaan, maar het is moeilijk om te voorspellen wanneer dit zal gebeuren. Een trend wordt op mysterieuze wijze geleidelijk aan populairder, na verloop van tijd verdwijnt deze in de stilte zonder dat het opvalt. Daarnaast is het natuurlijk ook afhankelijk van de markt waarin deze zich bevind.

Het is niet omdat deze trends nu populair zijn dat een grafisch ontwerper hier ook onmiddellijk in moet volgen. Deze trends kunnen namelijk opgevolgd worden om te vermijden dat ze teveel gebruikt worden. Hieronder kan je enkele trends vinden die je best in de gaten kan houden.

1 - Flat Design 2.0

Flat design kan je herkennen aan een kleurrijke look met grote typografie, witruimtes en subtiele gradiënten. Flat design wordt beïnvloed door het minimalisme, Bauhaus en de Zwitserse stijl. Het werd geïntroduceerd in 2006 en is eigenlijk een update van de flat design trend. Bij Flat Design 2.0 wordt er echter wel gebruik gemaakt van licht, schaduw, diepte en beweging in de afbeeldingen om zo toch een iets groter gevoel van realisme te bereiken.

Flat design blijft een belangrijke en krachtige trend doordat de eenvoudige visuele elementen voor een verhoogde gebruiksvriendelijkheid zorgen. Daarnaast is het heel makkelijk om flat design te combineren met andere vormen zoals tekeningen en foto’s, de trend is met andere woorden heel erg flexibel.

2 - Speelse typografie

Deze trend toont aan dat typografie niet enkel dient om een tekst goed te kunnen lezen, je kan het ook gebruiken om een statement te maken. Kijk dus vooral uit naar typografie die in het centrum van de aandacht staat. Sinds de komst van handige tools zoals Glyphs is het makkelijker om zelf lettertypes te creëren op een makkelijke en goedkope manier. Dankzij deze tools is de weg vrij gemaakt voor een iets dramatischere en creatievere typografie. Een dramatisch effect kan bekomen worden door te spelen met de grootte, kleur, textuur of schikking.

Vetgedrukt, of speelse lettertypes zonder schreef, maar ook de lettertypes met schreef zijn aan een opmars bezig dankzij de hogere resoluties van de schermen. Een voorbeeld van een schreefloos lettertype of sans-serif is Helvetica, een voorbeeld van een lettertype met schreef is Times New Roman.

3  - Getekende illustraties

Stock foto’s en illustraties worden steeds minder en minder gebruikt. Ze worden vervangen door aangepaste, zelfgemaakte afbeeldingen of illustraties. Geen enkel bedrijf wil dat dezelfde afbeeldingen terug te vinden zijn op de website van een concurrent, hierdoor wordt vaker gekozen voor een unieke afbeelding als oplossing. 

Met de hand getekende illustraties zijn niet enkel en alleen voor kinderen, aan de hand van bijvoorbeeld doodles wordt er een extra speels en menselijk element toegevoegd aan het ontwerp. Grafisch ontwerpers blijven verder experimenteren met schetsmatige tekeningen waarbij ze zowel analoge als digitale technieken combineren. 

4 - Moderne Retro

De retro stijlen die gebruikt worden vinden hun inspiratie in de jaren '80 en '90. Hierbij kunnen we terugdenken aan de eerste computers en spelletjes zoals bijvoorbeeld pacman of space invaders. We vinden in deze stijl vaak felle kleuren terug met geometrische vormen of patronen, daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van pixel kunst.

5 - Beweging

De volgende trend moet voorzichtig aangepakt worden, er moet vooral rekening mee gehouden worden dat er niet teveel beweging is op de afbeelding. Overdaad schaadt en het zou dan eerder afleiden van de eigenlijke content en zo een storend element worden. Foto’s en illustraties komen echt volledig tot leven dankzij 2D animaties. 

6 - Minimalistische logo’s

Minimalisme, flat design, witruimtes, subtiele kleurovergangen, kleine bewegingen en lichte lijnen zijn de nieuwe richtlijnen voor een logo. 

7 - Geometrische vormen

De geometrische trend wordt verdergezet, nu wordt er eerder in verschillende lagen gewerkt die gemixt worden met invloeden uit de jaren ’80. Deze geometrische vormen komen ook heel erg op in het webdesign, ze kunnen zowel als grafisch element, als achtergrond of als illustratie gebruikt worden. 

8 - Ontwerpen geïnspireerd op drukwerk

Deze trend is vooral geïnspireerd op de processen die gebeuren voor het drukken. Hierbij denken we aan kleurstalen, texturen en effecten waarbij het lijkt alsof het drukwerk niet correct gedrukt werd. We kunnen deze stijl herkennen aan neon kleuren en onvoorspelbare overdruk effecten.

9 - Felle, levendige kleuren

Levendige tinten zullen een populaire keuze blijven, dit is ook te zien aan het Pantone kleuren rapport voor de lente.

10 - Witruimte

Voldoende spelen met witruimtes is van essentieel belang voor een goed design. Wanneer deze witruimtes echter op een strategische plaats worden toegevoegd kan je het design op een dubbele manier interpreteren. Denk hierbij aan grafisch ontwerper Avinoam Noma Bar.

Heeft u interesse in ons grafisch drukwerk?

Publi4u biedt verschillende vormen van drukwerk aan. Contacteer ons vrijblijvend via het nummer 056 32 32 01 of vul ons contactformulier in.Contacteer Tom Website / Webshop nodig? Bel Tom voor een vrijblijvende afspraak 056 32 32 01