Website

Soorten Content Management Systemen: open source of closed source

Soorten Content Management Systemen: open source of closed source

Wat is een Content Management Systeem?

Het systeem is eenvoudig en snel in gebruik. De snelheid is belangrijk aangezien CMS vooral gebruikt wordt voor websites waarvan de inhoud regelmatig aangepast wordt.

De inhoud wordt in een vaste lay-out gepresenteerd aan bezoekers terwijl het kan ingevoerd worden als onopgemaakte tekst. Voor de lay-out zelf wordt gebruik gemaakt van sjablonen. Het systeem laat toe uw website te beheren vanuit één centrale plaats. Veelal bestaat een CMS uit een webapplicatie die via een eenvoudige internetbrowser kan gebruikt worden.

Tegenwoordig gebruiken de meeste grote bedrijven een CMS. Voor grotere organisaties is CMS meer dan een technisch systeem om een site te beheren. Het kan een structuur zijn die toeziet op de kwaliteit van de informatie. Het beheersproces wordt dan verdeeld in verschillende rollen; nl. de auteur, redacteur, Publisher en administrator.

Een van de vele voordelen van CMS is dat je dus geen software nodig hebt. De webpagina wordt volledig online gemaakt en aanpassingen worden meteen zichtbaar in de website. Het systeem maakt geen gebruik van HTML of andere programmeertalen wat zorgt voor de grote toegankelijkheid en gebruikersgemak van het systeem. Dankzij de veelheid aan menu’s beschikbaar in het CMS is het zeer gemakkelijk navigeren op een CMS-site. Er kan ook inhoud afgeschermd worden van het publieke domein via een toegangscontrole.

Een CMS bestaat uit een administratiemodule, een database en een presentatiemodule. In de administratiemodule kunnen gegevens worden ingevoerd, verwijderd of aangepast. Een pagina wordt opgebouwd uit logische elementen die je afzonderlijk instelt, bv. afbeeldingen, inhoud, bestanden,… Alles wordt bewaard in een database die zorgt voor de opslag van je gegevens. De database zorgt ervoor dat er een automatische back-up wordt gemaakt van je site. Indien er iets fout loopt met de pagina-inhoud kan de pagina teruggezet worden naar een vroegere versie. De presentatiemodule zorgt ervoor dat de ingevoerde gegevens door bezoekers kunnen worden bekeken. Daarnaast bestaan er nog andere onderdelen zoals bv. een zoekmodule.

Een CMS komt standaard met een editor om tekst in te voegen. De keuze van editor is van groot belang voor de toegankelijkheid van de gepubliceerde pagina. Het kan een teksteditor zijn maar in de meeste gevallen is het een What You See Is What You Get-editor (WYSIWYG). Dat wil zeggen dat je direct op het beeldscherm ziet hoe het resultaat op paper eruit zal zien. De redacteur heeft ook opties ter beschikking, maar die beperk je best tot het noodzakelijke. Zo kun je lijsten invoegen en afbeeldingen met alt-tekst toevoegen.

Soorten Content Management Systemen

Open source CMS

Er bestaan verschillende CMS’en waaronder een aantal onder een opensourcelicentie gepubliceerd zijn. Dat wil zeggen dat de broncode vrijgegeven is. Dit geeft gebruikers wereldwijd de mogelijkheid om de software te bestuderen en aan te passen of te verbeteren. Een aantal voorbeelden van open source CMS’en zijn Drupal, Joomla, Plone en Wordpress. Wordpress is een mooi voorbeeld van CMS. Het is open source en er is een hele enthousiaste community. Er bestaat een gratis versie van WordPress, maar die is beperkt. Je kan geen zelfgemaakte thema’s of plug-ins gebruiken. Je kan ook een webblog opbouwen met WordPress. Een weblog is een variatie op CMS. Het is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig wordt bijgehouden. Communities zijn gemeenschappen gevormd door gebruikers die elkaar helpen het systeem te verbeteren. Gebruikers helpen elkaar verder en dienen ‘bugs’ in waarop de makers aanpassingen doen.  Groot nadeel van open source CMS'en is het feit dat veel mensen (programmeurs) er via communities mee bezig zijn.  Naar veiligheid toe kan dit een belangrijk issue zijn, gezien iedereen weet hoe de programmatie in elkaar zit.

Closed source CMS

Tegenover open source staat closed source software waarvan de broncode niet vrijgegeven wordt aan gebruikers. Closed source wordt gebruikt voor eigendomssoftware  waarbij een individu of bedrijf de exclusieve auteursrechten op de software heeft.


Contacteer Tom Website / Webshop nodig? Bel Tom voor een vrijblijvende afspraak 056 32 32 01