Sociale media

De inzet van sociale media door politici

De inzet van sociale media door politici

Politiek 2.0: politici op sociale media

Om deze term te kunnen uitleggen, dienen we eerst en vooral de term web 2.0 toe te lichten.

Web 2.0

Deze term verwijst naar de ontwikkeling van het internet tot een interactief medium waarbij internetgebruikers informatie kunnen posten en delen, met elkaar  kunnen communiceren, enz. Web 2.0 laat gebruikers toe om zelf informatie te publiceren (denk maar aan Wikipedia). Hierbij kunnen we spreken van user generated content. Web 2.0 maakte sociale media mogelijk: iedereen wordt zender van informatie!

Politiek 2.0

Dankzij deze sociale media heeft de burger meer dan ooit de macht in handen om zijn mening te delen met anderen. Ook politici is dit fenomeen niet ontgaan! Sociale mediagebruikers verspreiden hun meningen over politieke partijen, hun partijstandpunten,... Bovendien gaan ze met elkaar in discussie. Voor politici is dit een meer dan uitgelezen kans om na te gaan over welke issues de maatschappelijke burger communiceert. Het spreekt voor zich dat dit hen zeer waardevolle informatie biedt om te ontdekken wat er binnen de maatschappij leeft!

Personal branding via sociale media

Het merendeel van de politici zetten sociale media in om aan personal branding te doen (zelfpromotie). Abstract omschreven betekent deze term dat een politica zichzelf probeert te verkopen als merk. Maar hier schuilt al een grote valkuil: wie deze sociale kanalen slechts gebruikt als middel tot zelfpromotie zal er vroeg of laat de gevolgen van dragen. Men mag de interesse van de volgers/fans niet kwijtspelen! Om dit scenario tegen te gaan, dienen politici naast zelfpromotie ook interessante content aan te bieden. Ga in dialoog met uw fans, post eens wat ludieks,...

Naast personal branding worden sociale media nog voor andere redenen ingezet:

  • naamsbekendheid van partij vergroten
  • 'gratis' campagne voeren
  • kiezers voor zich winnen door sterke sociale activiteit
  • up-to-date informatie bieden
  • groot publiek aanspreken
  • inspelen op maatschappelijke issues

Als bedrijf aan corporate branding doen op sociale media?

Hetgeen hiervoor geschreven werd, kan perfect toegepast worden op bedrijven! Ook jullie kunnen aan branding doen, nl. corporate branding. Deze term betekent dat u van uw onderneming een commercieel merk gaat maken. Corporate branding helpt om uw onderneming een goede reputatie te geven. Bent u als onderneming nog niet actief op sociale mediakanalen? Geef ons vrijblijvend een seintje via 056 32 32 01 of vul ons contactformulier in.


Contacteer Tom Website / Webshop nodig? Bel Tom voor een vrijblijvende afspraak 056 32 32 01