Grafisch ontwerp

Wat zijn CMYK, RGB en PMS kleuren?

Wat zijn CMYK, RGB en PMS kleuren?

CMYK kleuren

CMYK staat voor de kleuren cyaan, magenta en geel. Door deze kleuren met elkaar te mengen kan men slechts donkerbruin als donkerste kleur bekomen. Hierdoor werd de kleur zwart (Key) nog toegevoegd.

CMYK refereert naar vier kleuren-drukwerk of full-colour drukwerk. Door deze kleuren te combineren kan men alle mogelijke kleuren bekomen die nodig zijn voor drukwerk. Met behulp van rasterpunten worden de juiste kleuren met elkaar vermengd. Zo'n raster is opgebouwd uit meerdere punten. De grotte van deze rasterpunten bepaalt de kleurkracht: hoe dichter en groter de puntjes op elkaar staan, hoe groter de kleurkracht. Deze rasterpuntjes zijn ontzettend klein waardoor ze met het blote oog nauwelijks te zien zijn. Voor onze ogen worden deze dan samengevoegd tot een mengkleur.

CMYK kleuren voor drukwerk

RGB-kleuren

RGB is de kleurruimte die verwijst naar de drie primaire kleuren, nl. rood, groen en blauw. Met deze kleurencombinaties kan u heel felle kleuren bekomen omdat licht het uitgangspunt is. Computerschermen, scanners en digitale camera's werken met deze drie kleuren in licht om af te beelden.

Wanneer u een bestand opmaakt in RGB-kleuren, dan werkt u met 6 hexadecimale cijfers die aangeven om welk kleur het precies gaat. De eerste twee cijfers geven het rood aan, de volgende twee het groen en de laatste twee het blauw. Zo zal #000000 de zwarte kleur weergeven. Deze RGB-kleuren worden gebruikt voor monitoren zoals uw televisie, telefoon of computer en ze werken met licht (dit in tegenstelling tot CMYK en PMS kleuren die met pigmenten/inkt werken). RGB is dus niet geschikt voor drukwerk!

RGB kleuren voor monitors (vb. website)

PMS - kleuren

PMS staat voor het Pantone Matching Systeem dat elke kleur een eigen unieke code meegeeft.  Elk uniek pantone-kleur heeft een eigen nummer. Afhankelijk van de gebruikte papiersoort (coated, uncoated, mat,...) wordt aan dit nummer nog een code toegevoegd.

Om problemen met kleuren te vermijden, baseren heel wat ontwerpers en drukkers zich op dit systeem. Gebruik van pantone is dus kiezen voor zekerheid!

Pantone kleuren voor drukwerk (PMS)

Nood aan professionele ontwerpen voor uw drukwerk?

Contacteer grafisch ontwerpburau #company# via 056 32 32 01 of vul het contactformulier in. We helpen u graag verder!


Contacteer Tom Website / Webshop nodig? Bel Tom voor een vrijblijvende afspraak 056 32 32 01