Grafisch ontwerp

De beste websitekleuren dankzij de kleurentheorie

De beste websitekleuren dankzij de kleurentheorie

De combinatie van kleuren op basis van de kleurentheorie

Kleuren en haar psychologische associaties

Kleuren roepen bepaalde psychologische associaties op. Zo zal de blauwe kleur een gevoel van veiligheid en vertrouwen opwekken terwijl een gele kleur staat voor jeugdigheid, creativiteit en optimisme. Deze psychologische associaties zijn interessant bij het bepalen van de kleuren voor uw huisstijl en bijgevolg website.

De kleurentheorie fascineert onderzoekers al tijden en is een veel besproken onderwerp. Onderzoek over kleuren is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kleuren op uw website op de juiste manier gecombineerd worden.

Verschillende kleurdimensies

De meest moderne kleurentheorie is ontwikkeld door de Amerikaanse docent Munshell in het begin van de 20ste eeuw. In plaats van de drie hoofdkleuren werk Munsell vanuit drie kleurdimensies:

 1. TOON: de algemene kleur  (vb. groen)
   
 2. HELDERHEID: dit bepaalt in welke mate er zwart en wit is toegevoegd aan de kleur (vb. donkergroen)
   
 3. VERZADIGING: hiermee wijst men op de zuiverheid van de kleur, hoe minder de kleur gemengd is met andere kleuren, hoe zuiverder.

Deze kleurdimensies zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat u op uw website de juiste combinatie van kleuren gebruikt. Dankzij een kleurenwiel kunnen er verschillende kleurschema's gebruikt worden om tot de juiste kleurcombinaties te komen. De belangrijkste vier die u kunt onderscheiden zijn de volgende:

                        Kleurencirkel  
 1. ANALOGE KLEUREN: dit zijn kleuren die dicht bij elkaar in het wiel staan waardoor er steeds één kleur zal zijn die overheerst
   
 2. COMPLEMENTAIRE KLEUREN: dit zijn twee kleuren die tegenover elkaar staan in het kleurenwiel. Deze kleuren worden ook wel contrastkleuren genoemd (vb. rood en groen, paars en geel, blauw en oranje)
   
 3. TRIADISCHE KLEUREN: dit zijn drie kleuren die op gelijke afstand zijn op het kleurenschema liggen.
   
 4. TETRADISCHE KLEUREN: vier kleuren die in een vorm van vierkant of rechthoek tegenover elkaar staan. Hierbij kunnen we ook spreken van dubbel-complementaire kleuren (vb. paars en geel, blauw en oranje).

Goede kleurcombinaties scoren bij de websitebezoeker

Een goede combinatie van kleuren zal ervoor zorgen dat uw website aangenaam is om te doorbladeren. Het roept de juiste gevoelen op, zorgt voor overzichtelijkheid en bevordert de leesbaarheid. Bovendien zal het ook de juiste focus bepalen op belangrijke elementen zoals bijvoorbeeld de call-to-action.

Nood aan een grafisch aantrekkelijke website?

Contacteer webdesigner en grafisch ontwerp #company# vrijblijvend via 056 32 32 01 of vul het contactformulier in. 


Contacteer Tom Website / Webshop nodig? Bel Tom voor een vrijblijvende afspraak 056 32 32 01